De Meern is een deel van de wijk Vleuten-De Meern in de gemeente Utrecht, in de Nederlandse provincie Utrecht. De Meern ligt net ten noorden van de autosnelweg A12 en Knooppunt Oudenrijn. De Leidse Rijn loopt door het voormalige dorp. Een inwoner wordt een Merenees genoemd.
Tot en met 1953 maakte De Meern deel uit van de gemeente Vleuten. Van 1954 tot 2001 behoorde het tot de gemeente Vleuten-De Meern.
De Meern is voor archeologen een van de belangrijkste gebieden in Noordwest-Europa voor vondsten van schepen uit de Romeinse tijd. Zie hiervoor: Schepen van De Meern. In deze tijd liep de Limes, de grensweg van het Romeinse rijk langs het huidige dorp De Meern. Eén van de forten die naast de Limes stond, in de omgeving van het huidige dorp De Meern, was Fletio.
De Meern is voortgekomen uit een uit de middeleeuwen daterende boerderijenstrook. Deze boerderijen stonden op de ontginningsbasis van de polders Oudenrijn en Veldhuizen. Rond de Meernbrug en de daar voor 1480 gestichte kapel ontstond een kleine concentratie van bebouwing.[1]
De ontwikkeling van het huidige De Meern zijn bepaald door de loop van de Leidse Rijn. Rond 1665 werd de Leidse Rijn verbreed, ten dienste van de trekvaartverbinding tussen Utrecht en Leiden. Dit was een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van de dorpjes Oudenrijn en Veldhuizen: de trekschuiten, die dagelijks passeerden, bevorderden de handel.
In de 19e eeuw kreeg de lokale overheid langzaam meer greep op de bouw van woningen door middel van het vaststellen van uitbreidingsplannen.[2] Het duurde echter tot na de Tweede Wereldoorlog voor er op grotere schaal gebouwd ging worden. Om enigszins in de gestegen behoefte aan woonruimte te voorzien, werden in het kader van de woningwet in de periode 1948 tot 1954 28 huizen gebouwd aan de Woerdlaan en de Kerkstraat. In het gedeelte van De Meern dat tot de gemeente Veldhuizen behoorde werden in dezelfde periode 18 woningen gebouwd aan de Van Zuylenstraat en de Veldhuizenlaan. In het onder de gemeente Oudenrijn vallende deel werd in 1939 een nieuwe kerk met pastorie gebouwd en had de gemeente rondom de kerk een uitbreidingsplan ontwikkeld. Tot 1954 werden meer dan 40 woningen gebouwd aan de Zonstraat, Kalverstraat, Pastoor Boelenslaan, Pr. Beatrixlaan en Pr. Irenelaan.[3]
Op 1 januari 1954 werden de gemeenten Vleuten, Oudenrijn, Veldhuizen en Haarzuilens samengevoegd tot een nieuwe gemeente Vleuten-De Meern. In 1963 werd gestart met De Meern-Zuid, een nieuwbouwplan dat het gebied tussen de Rijksstraatweg en de A12 besloeg en circa 1200 huizen omvatte. De Meern-Zuid bestond uit het plan Oudenrijn en het plan Veldhuizen . Tegenwoordig heet de buurt De Meern Oost.[4] Eveneens werd gestart met het uitbreidingsplan in onderdelen voor De Meern-Noord.[3] In 1969 werd aan de Oranjelaan het winkelcentrum Mereveldplein gebouwd.[5] Eind jaren zeventig werd gestart met de nieuwbouwwijk Nijevelt.[6] Dit werd gevolgd door het bestemmingsplan 't Weer dat uiteindelijk leidde tot de bouw van circa 1100 woningen vanaf 1991.[7] Tot 2001 behoorde De Meern bij de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. Sindsdien is het een onderdeel van de stad Utrecht en is het ingedeeld bij de wijk Vleuten-De Meern met wijknummer 10. Het voormalige dorp maakt echter nog wel gebruik van 'eigen' plaatsnaamborden en postadressen. In 2008 had De Meern 10.550 inwoners.
De Meern is opgedeeld in de volgende buurten:
De nieuwbouwwijken Veldhuizen en De Balije ten westen van De Meern behoren tot de Vinex nieuwbouwlocatie Leidsche Rijn, maar niet tot de wijk Leidsche Rijn.
Ten oosten van De Meern ligt de A2 en bedrijventerrein Papendorp. Ten noorden ligt het Máximapark en de buurten Vleuterweide, Het Zand, Langerak en Parkwijk.
De bibliotheek is in De Meern gevestigd aan de Oranjelaan 14.
De Meern heeft één café, De Don. Verder is er het muziekpodium Azotod en het sociaal cultureel centrum De Schalm. Deze laatste wordt beheerd door de stichting Parochieel Sociaal Cultureel Centrum De Schalm. Sinds medio 2012 is De Meern een bierbrouwerij en tegelijkertijd proeflokaal rijker. Brouwerij Maximus is in korte tijd een populaire horecagelegenheid in De Meern geworden.
De industrie en bedrijven in De Meern zijn geconcentreerd op bedrijventerrein Oudenrijn . Een aantal grote namen die gevestigd zijn op Oudenrijn zijn de Rabobank, Oracle en Mammoet Holding b.v. Daarnaast is Brouwerij de Leckere, één van de twee Meernse brouwerijen, gevestigd op Oudenrijn.
Utrecht · Plaatsen in de provincie Nederland · Provincies · Gemeenten
Beluister
Bron: wikipedia.