Beluister
Engeland is een voormalig koninkrijk en maakt als constituerend land met Noord-Ierland, Schotland en Wales deel uit van één soevereine staat: het Verenigd Koninkrijk. Van deze vier is Engeland het gebied met de meeste inwoners en de grootste oppervlakte. Het omvat het zuidelijke deel van het eiland Groot-Brittannië, in het westen grenzend aan Wales en in het noorden aan Schotland. Engeland telt ruim 53 miljoen inwoners.
De naam Engeland werd vroeger ook als pars pro toto gebruikt om heel Groot-Brittannië of het Verenigd Koninkrijk aan te duiden. Met de opkomst van het Schotse nationalisme in de jaren 1930 verdween deze gewoonte. Tegenwoordig geldt dit gebruik van het woord Engeland als politiek incorrect, vergelijkbaar met de aanduiding Holland voor geheel Nederland.
De bevolking van Engeland noemt men de Engelsen. Engeland is genoemd naar de Angelen, een van de Germaanse stammen die na het vertrek van de Romeinen vanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden. Samen met Saksen, Juten en mogelijk ook Friezen kwamen zij met schepen vanuit het huidige Noord-Duitsland, Noord-Nederland en West-Denemarken. De Franse benaming Angleterre getuigt hiervan. Deze tientallen duizenden opvarenden vormen mede de voorvaderen van de moderne Engelsen en een land , dat wereldwijd een enorme economische, linguïstische, geografische en demografische invloed heeft gehad. Romeinse geschiedschrijvers zoals Tacitus gebruikten voor het eiland de benaming 'Albion', naar het Latijnse woord 'albus' , de kleur van de krijtrotsen van Dover.
De Engelse taal is sinds de 20e eeuw de meest verbreide lingua franca. Dit is voornamelijk het gevolg van de Britse expansie in de 19e eeuw en sindsdien de eveneens dominerende Engelstalige Verenigde Staten.
Engeland is van oudsher onderverdeeld in graafschappen. Een graafschap stond onder het bestuur van een graaf . Deze gebieden werden oorspronkelijk shires genoemd, zoals nog blijkt uit de namen van een groot aantal graafschappen, zoals Bedfordshire, Hampshire enzovoorts. Na de komst van de Normandiërs kwam de benaming county in zwang.
De traditionele counties komen niet meer overeen met de huidige bestuurlijke indeling. De groeiende stedelijke agglomeraties hebben eigen 'county councils' gekregen die de zogeheten 'metropolitan counties' besturen. De hoofdstad van Engeland is Londen.
De officiële indeling van Engeland in negen regio's is als volgt:
Engeland heeft 66 plaatsen met stadsrechten, de "cities". Andere grote plaatsen worden "towns" genoemd. Zie ook: Lijst van plaatsen in Engeland en Lijst van plaatsen in Engeland naar inwoneraantal.
Engeland · Schotland · Noord-Ierland · Wales
Regio's van Engeland: East of England · East Midlands · Londen · North East · North West · South East · South West · West Midlands · Yorkshire and the Humber
Bron: wikipedia.