Afval overlast door stakingen | Rolcontainerhuren.nl

Afval overlast door stakingen

In verschillende gemeentes wordt er deze maand gestaakt door gemeenteambtenaren, zoals afvalinzamelaars en reinigingsmedewerkers. Onder andere in Utrecht, Groningen, Den Haag, Almere en Rivierenland is er al gestaakt of zijn er stakingen aangekondigd. Dit betekent dat er in deze gemeentes een aantal dagen geen afval wordt opgehaald. Dit leidt uiteraard tot afval overlast. Wat voor overlast dit is, waarom er wordt gestaakt en wat u kunt doen om overlast te voorkomen leest u in dit bericht.

Waarom wordt er gestaakt?

De stakingen hebben met name te maken met het verschil in eis en aanbod als het gaat om de loonsverhogingen. De bonden eisen een loonsverhoging van 12%, terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op dit moment een stijging van 5% in februari en van 3% in 2024 biedt. Volgens de vakbonden is dit lang niet genoeg om het koopkrachtverlies te compenseren. Daarnaast willen de oudere werknemers een betere verlofregeling, zodat men langzaam kan afbouwen richting hun pensioenleeftijd. Het jongere personeel wilt graag meer verlof en vrije tijd. De VNG geeft aan dat er beweegruimte zit in hun aanbod, maar dat de vakbonden ook in hun richting zullen moeten bewegen.

Wat voor afval overlast ervaren inwoners?

Stakingen van het afvalpersoneel levert uiteraard afval overlast op. Wat voor overlast en hoe ernstig deze ervaren wordt, verschilt per gemeente. In vrijwel alle gemeentes werd geen gehoor gegeven aan de oproep het afval niet op straat te dumpen. Dit leidt uiteraard tot stank en een oplopende berg afval op straat. In Utrecht, waar men al een rattenprobleem had, is men bang dat hier binnenkort een piek in de plaag komt. De zwakkere ratten, die normaal komen te overlijden, waren nu namelijk wel in staat zich te voeden en daarmee zich ook te reproduceren. In de gemeente Rivierenland waren de milieustraten ook gesloten. In Zaltbommel en Tiel leidde dit tot dumpingen bij de ingang van de milieustraten.

Oplossingen voor het probleem met afval

De stakingen zijn bedoeld om het gesprek weer op gang te brengen. Deze duren gelukkig maar een aantal dagen, en zijn dus niet afhankelijk van een akkoord. Wel is er nog altijd geen akkoord bereikt, waardoor het gevaar op nieuwe stakingen in de toekomst blijft bestaan. Wilt u hierop voorbereid zijn of bent u sowieso liever niet meer afhankelijk van de gemeentelijke afvalinzameling? Bij Rolcontainerhuren.nl kunt u zowel zakelijk als particulier terecht voor het huren van een rolcontainer. Wij hebben rolcontainers in verschillende formaten geschikt voor verschillende afvalstromen. U stelt in onze zelf eenvoudig het contract samen, waarbij u de contractduur kunt kiezen en hoe vaak wij langskomen om uw rolcontainer te ledigen. Heeft u vragen? Neem dan met ons op. We helpen u graag verder.