Gratis milieustraat geen garantie voor minder afvaldumpingen | Afvalcontainerbestellen.nl

Gratis milieustraat geen garantie voor minder afvaldumpingen

Gemeenten mogen zelf hun tarieven bepalen als het om de afvoer en verwerking van afval gaat. Hierdoor lopen de bedragen die gemeentelijke milieustraten rekenen voor het brengen van grofvuil erg uiteen. Zo is het afvoeren van grofvuil bij de ene milieustraat gratis, terwijl er bij de andere gemeente met een strippensysteem wordt gewerkt of zelf per kubieke meter grofvuil betaald moet worden. Ook hanteren sommige gemeenten een vaste afvalstoffenheffing, terwijl in andere gemeenten per zak of leging van de restafvalcontainer betaald moet worden (DIFTAR).

Onderzoekers van Omroep Brabant hadden het vermoeden dat gemeenten die relatief hoge tarieven hanteren, vaker te maken zouden krijgen met afvaldumpingen van grofvuil en ander afval, aangezien inwoners op deze manier onder de hoge tarieven uit zouden proberen te komen. Daarom hebben zij een afvalmeldpunt geopend, waar Brabanders afvaldumpingen kunnen melden.

Afvalmeldpunt van Omroep Brabant

Het afvalmeldpunt van Omroep Brabant werd op 5 januari van dit jaar geopend en in de eerste week kwamen er gelijk al zeshonderd meldingen van afvaldumpingen door heel Brabant binnen. Opvallende uitschieter was hierbij de gemeente Eindhoven, met 50 gemelde dumpingen in een week tijd. Saillant detail, is dat de milieustraat in de gemeente Eindhoven gratis te gebruiken is. Dit is een aanwijzing dat het goedkoop of gratis kunnen afvoeren van afval geen garantie is voor minder afvaldumpingen.

Bestuurders van de provincie Brabant pleiten daarom voor meer duidelijkheid als het over het afvalbeleid van de verschillende gemeenten gaat. Volgens hen stimuleert de onduidelijkheid en het feit dat het afvalbeleid van Brabantse gemeenten niet op elkaar is afgestemd, het aantal afvaldumpingen. Omdat het afvalbeleid uiteindelijk een taak is van de gemeente zelf en de provincie hier geen zeggenschap over heeft, gaat zij hierover in gesprek met de verschillende gemeentebestuurders.

Afvaldumpingen een groot probleem

Dat afvaldumpingen een groot probleem zijn, blijkt wel uit de ruim 2.200 meldingen die in tien dagen tijd bij het Brabantse meldpunt zijn binnengekomen. Op het dumpen van afval staat een boete van 370 euro, maar de politie heeft het veel te druk om zich bezig te houden met handhaving op dit gebied. Af en toe controleren BOA’s gedumpte afvalzakken op de aanwezigheid van post met een adres erop, maar meestal komen de daders ermee weg. Alleen bij grote dumpingen, zoals bij drugsafval, wordt de politie ingeschakeld.

Afval verantwoord afvoeren met Rolcontainerhuren.nl

Bij Rolcontainerhuren.nl snappen we dat de verschillende regels die gemeenten hanteren met betrekking tot de afvoer van afval verwarrend kunnen werken. Daarom houden wij onze dienstverlening graag zo simpel mogelijk. Bij ons kunt u namelijk online helemaal zelf het contract voor een rolcontainer samenstellen. U bepaalt wat voor container u wilt, in wat voor formaat, hoelang het contract moet lopen en hoe vaak de container geleegd moet worden. Wij verzorgen de rest voor u.