‘Plastic afval bedreiging voor zeeschildpadden’ | Rolcontainerhuren.nl

‘Plastic afval bedreiging voor zeeschildpadden’

Onderzoekers van de Florida State University hebben ontdekt dat plastic afval een bedreiging voor zeeschildpadden vormt, zelfs voordat deze uit het ei zijn gekropen. Voor het onderzoek werden zandmonsters op verschillende stranden genomen en werden deze onderzocht op de aanwezigheid van plasticdeeltjes. Op de plekken waar zeeschildpadden hun eieren leggen bleek een flinke concentratie kleine plasticdeeltjes, zogenaamde microplastics, aanwezig te zijn.

Plastic verandert zandtemperatuur

De aanwezigheid van microplastics in het zand heeft effect op de temperatuur van de bodem. Plastic houdt namelijk meer warmte vast dan zand, waardoor de plasticdeeltjes de temperatuur van de bodem verhogen. Doordat het geslacht van zeeschildpadden wordt bepaald door de temperatuur van de bodem waarin de eieren worden gelegd, vrezen de onderzoekers dat de aanwezigheid van plastic in de bodem de geslachtsverhouding van deze dieren kan verstoren.

Gedumpt plastic komt vaak in zee terecht

Onderzoekers schatten dat er wereldwijd zo’n 8 miljard kilo plastic per jaar in zee belandt. Dit is plastic dat niet netjes in een daarvoor bestemde bak is gedeponeerd, maar dat in plaats daarvan is gedumpt. Het gedumpte plastic is een grote bedreiging voor zeedieren zoals vissen en vogels, aangezien deze dieren het afval opeten of erin verstrikt raken. Nu blijkt dus dat het plastic ook effect heeft op ongeboren dieren.

Uw afval adequaat inzamelen met Rolcontainerhuren.nl

Rolcontainerhuren.nl stelt u in staat om uw afvalstoffen op adequate wijze in te zamelen met behulp van een stevige rolcontainer. Op onze website stelt u gemakkelijk zelf het contract voor onze dienstverlening samen, waarbij u een keuze maakt voor een bepaald formaat container, een bepaalde afvalsoort en hoe vaak de container geleegd moet worden. Vervolgens ondertekent u het contract digitaal via onze website en zorgen wij dat u binnen vijf werkdagen over uw nieuwe rolcontainer kunt beschikken.