Plastic zwerfvuil moet worden teruggedrongen

Plastic zwerfvuil moet worden teruggedrongen

Iedereen kent het wel; rondslingerend plastic afval op straat. Als het aan de overheid ligt wordt deze hoeveelheid zwerfvuil de komende jaren flink teruggedrongen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven geeft bedrijven en gemeenten de opdracht om dit probleem aan te pakken. Lukt het niet om binnen drie jaar de hoeveelheid zwerfvuil terug te dringen, dan komt er wellicht een wet voor statiegeld op kleine flessen.

Zwerfvuil terugdringen

De plannen zijn ambitieus, want de minister wil dat het zwerfvuil met 70 tot 90% wordt teruggedrongen. De invoering van statiegeld wordt hierbij als stok achter de deur gehouden, mocht er in 2021 geen verbetering zijn dan wordt er statiegeld ingevoerd. Het statiegeld op kleine flessen zal ongeveer 10 tot 15 cent bedragen.

Statiegeld op kleine flessen

Het is erg belangrijk om de ‘plastic soep’ aan te pakken, aangezien er ieder jaar veel flesjes in de natuur verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat statiegeld absoluut helpt, daarom heeft de minister zich ook al voorgenomen om de wet voor statiegeld op kleine flessen alvast in gang te zetten. Maar eerst wordt er afgewacht of bedrijven en gemeenten met andere oplossingen een beter of sneller resultaat kunnen behalen, dan is statiegeld niet nodig. Statiegeld op blikjes zal er voorlopig nog niet komen, hoewel veel Nederlanders dit wel zien zitten. Uiteraard zijn er ook tegenstanders van statiegeld, dus wellicht komen zij met een betere oplossing.