Weg met de plastic soep | Rolcontainer huren

Weg met de plastic soep

Na maanden van reparatie, is de veegarm van de organisatie The Ocean Cleanup weer onderweg om de oceaan vrij te maken van plastic. 1.000 kilometer ten noordoosten van Hawaï ligt namelijk een drijvende vuilnisbelt van plastic. Na een tegenslag van enkele maanden is het innovatieve mechanisme verbeterd en weer klaar om op pad te gaan.

De veegarm van The Ocean Cleanup

Het idee van de veegarm, waarmee The Ocean Cleanup de zee schoon ‘veegt’, komt van de Nederlander Boyan Slat. Hij bedacht de innovatieve constructie als onderdeel van zijn profielwerkstuk voor de middelbare school. De 600 meter lange arm is speciaal ontworpen om plastic, dat op de oceaan drijft, bij elkaar te slepen. Iets wat bepaald niet overbodig is, aangezien er naar schatting 1.800 miljard stukken plastic in de Grote Oceaan drijven, met een totaalgewicht van 80 miljoen kilo. De verwachting is, dat dit afval alleen nog maar toe zal nemen, waardoor het gewicht in 2050 groter zal zijn dan alle vissen op aarde bij elkaar.

Reparatie van de veegarm

Het systeem ligt als een C-vormige bezem op het wateroppervlak en neemt al het plastic afval dat het onderweg tegenkomt mee. Eenmaal aangekomen bij land wordt het plastic afval afgeschept en afgevoerd. Afgelopen september vertrok de eerste editie van de plastic veegarm vanuit San Francisco. Al snel bleek echter dat de arm te langzaam door de oceaan bewoog en dat het afval daarom weer wegdreef. Acht weken na het opstarten van de operatie ontdekte het team bovendien een ontwerp- en productiefout. Daardoor trad uiteindelijk een breuk in de pijp op. Na maanden van herstelwerkzaamheden en aanpassingen aan het ontwerp, is de installatie nu weer verder gegaan met het opruimen van de oceaan.

Niet schadelijk voor het milieu

Het project van The Ocean Cleanup is opgestart om het milieu te beschermen tegen milieuvervuiling. Toch werden er door critici vraagtekens gesteld bij het project. Zij waren bang dat de veegarm een grote negatieve invloed zou hebben op het leven in de oceanen. Vooralsnog is er echter geconcludeerd, na het bestuderen van 1.000 uur aan beeldmateriaal opgenomen met drones en onderwaterrobots, dat de installatie geen gevaarlijke interactie vormt met het leven in de oceanen. Vissen, zeezoogdieren, vogels en schildpadden zijn namelijk wel geïnteresseerd in het mechanisme, maar blijven op ruime afstand van de veegarm.

Een rolcontainer voor het verzamelen van plastic

Het groeien van de plasticsoep in de oceanen moet stoppen. Doormiddel van het verzamelen van plastic afval kan hier al een grote bijdrage aan worden geleverd. Een rolcontainer van Rolcontainerhuren.nl kan het verzamelen en afvoeren van plastic vergemakkelijken. Bij ons betaalt u bovendien een vaste all-in prijs voor de huur van de container en de verwerking van het afval. Organiseert u een festival of heeft uw bedrijf veel plastic afval? Dan doet u er verstandig aan om een rolcontainer te huren.