Origineel afval scheiden | Rolcontainer

Origineel afval scheiden

In steeds meer dorpen en steden werkt de gemeente samen met de inwoners aan een oplossing voor gedegen afvalscheiding. Door het hele land ontstaan hierdoor originele ideeën voor afvalscheiding. Door intensiever samen te werken wordt er beduidend beter afval gescheiden en ingezameld. Groente- en fruitafval, en plastic zijn allemaal grondstoffen die goed hergebruikt kunnen worden, scheiden is dus cruciaal! onderstaand een aantal originele ideeën die zijn ontstaan bij samenwerkingen tussen gemeenten en inwoners.

Wormenhotel

In Amsterdam wordt niet in elke wijk apart groente- en fruitafval ingezameld, dit is zonde want gft-afval kan goed hergebruikt worden! Daarom is het ‘wormenhotel’ in het leven geroepen. Dit zijn speciale bakken waarin gtf-afval kan worden gegooid, vervolgens maken de wormen in de bak hier compost van. Het compost kan door buurtbewoners worden gebruikt om planten te voorzien van voedingsstoffen.

Schillenboer

In een aantal wijken in Haarlem is het niet mogelijk om rolcontainers aan de weg te zetten, daarom heeft de gemeente in die wijken speciale verzamelcontainers voor gft-afval geplaatst. Echter, de inwoners wisten de weg naar deze containers nog niet te vinden. Daarom heeft de gemeente een ouderwetse ‘schillenboer’ langs deuren laten gaan ter promotie van de nieuwe containers. De inwoners konden dit wel waarderen en gaan hun best doen om gft-afval naar de nieuwe bakken te brengen.

koffiedik en sinaasappelschillen

Ieder jaar blijft er in ongeveer 120 miljoen kilo aan koffiedik en tevens miljoenen kilo’s aan sinaasappelschillen over. Gemeente Amsterdam is samen met de inwoners van Java-eiland een project gestart om van deze koffieresten en schillen te verwerken tot een product, namelijk handzeep gemaakt van ‘Javaanse koffie’.

Met postbode mee terug

Steeds meer mensen bestellen elektrische apparaten online. Vaak bestelt men een nieuw apparaat wanneer een oude kapot is gegaan, maar waar lever je dit oude apparaat in? In Dordrecht, Amsterdam en Groningen kun je nu je oude of kapotte apparaat meegeven aan een pakketbezorger van PostNL. Deze apparaten worden vervolgens gesorteerd door mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. Kapotte apparaten worden gerecycled en bruikbare apparaten worden gerepareerd voor hergebruik.

Rolcontainer huren

Bij Rolcontainerhuren.nl kunt u een rolcontainer huren voor verschillende soorten afval zoals gft-afval en . U kunt zowel particulier als zakelijk een rolcontainer huren in onze . Door dit afval vanaf de bron te scheiden kan afval eenvoudig worden recycled.