Automatische afvalinzameling met Roboats | Rolcontainerhuren.nl

Automatische afvalinzameling met Roboats

Het AMS Institute is een instituut dat innovaties ontwikkelt om de leefbaarheid en duurzaamheid van Amsterdam te verbeteren. Op dit moment is het instituut bezig met de ontwikkeling van zogenaamde Roboats. Dit zijn zelfvarende bootjes die via het water verschillende stedelijke oplossingen kunnen bieden. Waaronder het slim ophalen van afval!

De werking van de Roboats

Roboats kunnen zowel alleen als in een vloot functioneren en op dit moment wordt er gekeken of de bootjes ingezet kunnen worden om afval in te zamelen via de Amsterdamse grachten. De bedoeling is dat Amsterdammers hun afval langs de waterkant gescheiden kunnen inleveren in een zogenaamde ‘dummy’ afvalboot. Deze boten weten wanneer ze vol zitten en geven op dat moment een signaal af aan een andere ‘slimme’ boot. Deze tweede boot komt het afval vervolgens ophalen.

De Amsterdamse grachten zitten echter vol met andere boten, eendjes en zelfs zwemmers. Daarom zijn de Roboats voorzien van laserstralen die razendsnel bepalen of er een obstakel in de buurt is. Omdat de Roboat snel moet kunnen uitwijken in alle richtingen als er een obstakel nadert, zijn de prototypes voorzien van vier elektrische motortjes die de e-bootjes alle kanten op kunnen manoeuvreren. Met behulp van deze nieuwe technieken is er geen kapitein meer nodig.

Voordelen van de Roboat

Wanneer de Roboats een succes worden kan dit serieuze voordelen hebben, het ophalen van afval in drukke steden is namelijk een lastig karwei. Zo is er vaak geen plek voor ondergrondse afvalcontainers. In plaats daarvan wordt het afval vaak opgehaald in de drukke ochtendspits met een luidruchtige en luchtvervuilende auto. De e-bootjes bieden hier een uitkomst: zij halen het afval geluidloos in de nacht op en stoten veel minder luchtvervuilende stoffen uit.

Daarnaast kunnen de bootjes gelijktijdig ook voor andere doeleinden op het water worden ingezet. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheden om de Roboats in te zetten voor het automatisch inspecteren van de kade op verzakkingen, het automatisch controleren van de gezondheid van bomen langs de kade en voor het automatisch meten van de waterkwaliteit.

De toekomst van Roboats

Naar verwachting is het AMS Institute nog minstens twee jaar bezig met het ontwikkelen en testen van de Roboats. Belangrijk bij het project is dat de verwachtingen van de gemeente duidelijk zijn. Zonder de toestemming van de gemeente zal er nooit gebruikgemaakt worden van de slimme bootjes op de Amsterdamse grachten. Twee keer per maand komt er daarom een team van de gemeente naar het AMS Institute om de voortgang te bespreken. Zo kunnen de ontwikkelaars tijdig inspelen op de wensen van de gemeente.

Ondertussen wordt er al veel internationale belangstelling getoond in de Roboats. Steden als Parijs, Singapore, Melbourne en Tokyo worden op de hoogte gehouden van de vorderingen van het project en zijn al begonnen met de ontwikkeling van hun eigen versie. Het AMS Institute draagt zo bij aan leefbaardere en duurzamere wereldsteden. Iets waar erg trots op kan zijn.

Rolcontainerhuren.nl

Ook wij dragen ons steentje bij op het gebied van milieuvriendelijkheid. Zo worden uw afvalstoffen door ons grotendeels gescheiden ingezameld, wat hergebruik van waardevolle afvalstoffen mogelijk maakt. Hierdoor wordt de druk op het milieu verlaagd. Wij weten uit eerste hand hoe lastig het is om verantwoordelijk in te zamelen in drukke steden als Amsterdam. Daarom juichen wij een initiatief als de Roboats van harte toe. Bent u in de tussentijd op zoek naar een makkelijke en betaalbare manier om uw afval af te laten voeren? Dan kunt u een rolcontainer huren via onze website. Het contract sluit u zelf gemakkelijk online af.