Strijd tegen huisvuil in openbare prullenbakken

Strijd tegen huisvuil in openbare prullenbakken

In het Brabantse Heusden is er een werkelijke strijd gaande tegen huisvuil dat in openbare prullenbakken gegooid wordt. Openbare prullenbakken zijn enkel bedoeld voor afval van toevallige voorbijgangers. Denk hierbij aan blikjes, banenschillen, drinkpakjes, snoeppapiertjes, zakdoeken of zelfs hondenpoep in een zakje. In Heusden komt het echter voor dat plastic zakken gevuld met in de prullenbakken geworpen worden. Hierdoor zijn deze openbare prullenbakken snel vol en gaat het afval dat er daadwerkelijk in thuishoort door de stad zwerven.

Huisvuil in openbare prullenbakken

Heusden is de strijd tegen in openbare prullenbakken aangegaan. Dit soort huisafval hoort namelijk thuis in een huisvuilcontainer of ondergrondse verzamelcontainer. Openbaar afval wordt namelijk niet gescheiden, terwijl dat met huisvuil wel de bedoeling is. Daarnaast komen de verwerkingskosten voor openbaar afval op de rekening van de gemeente, dus hoe meer afval hoe hoger de kosten.

Maatregelen tegen fout afval

De gemeente neemt maatregelen om de hoeveelheid onjuist afval te verminderen. Zo zal er in de opening van 48 vuilnisbakken spijlen worden geplaatst. Hierdoor kunnen zakken afval niet meer in de afvalbak gegooid worden, maar alleen nog klein openbaar afval wat tussen deze spijlen past. De afvalbakken worden na het ingaan van de maatregelen met regelmaat gecontroleerd om te kijken of de maatregelen werken. Zit er alsnog verkeerd afval in, dan krijgt de prullenbak een label. En mocht dat ook niet werken, dan heeft Heusden een laatste redmiddel: het verwijderen van afvalbakken waarbij het meeste huisafval te vinden is.

Rolcontainer huren

Mocht u geen ondergrondse container in de buurt hebben en nog niet in bezit zijn van een rolcontainer voor uw huisafval, dan kunt u bij ons heel eenvoudig en voordelig een rolcontainer huren voor uw huisafval. Ook kunt u rolcontainers huren voor papierafval en glasafval, zodat u uw afval goed kunt scheiden en ons dit vervolgens kan laten recyclen.