Tips voor het goed scheiden van afval | Rolcontainerhuren.nl

Tips voor het goed scheiden van afval

Afval scheiden is hot. We worden van alle kanten bestookt met informatie over het scheiden van afval en waarom dit goed is voor het milieu en voor onze portemonnee. Door afvalstoffen her te gebruiken wordt de energie bespaard die nodig is om nieuwe producten te maken en dat is een goede zaak. Maar om het hergebruik van afvalstoffen mogelijk te maken, is het essentieel dat bruikbare afvalstoffen en onbruikbare afvalstoffen niet met elkaar vermengd raken. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips om effectief afval te scheiden.

#1 PMD – Plastic, metaal en drankkartons

PMD is een van de afvalstromen die de laatste jaren veel in de publiciteit is geweest. Het betreft hier het afval dat afkomstig is van verpakkingsmaterialen die bestaan uit plastic (zoals folies en bakjes), metaal (zoals blikjes) en drankkartons (zoals melkpakken). Dit is een afvalstroom die zeer goed recyclebaar is, mits gescheiden ingezameld.

Het is goed om te beseffen dat alleen plastic verpakkingsmaterialen bij het plastic afval mogen. Oud speelgoed of andere plastic object horen hier dus niet bij thuis. Er kunnen verschillende regels gelden per gemeenten, dus het is belangrijk om hier goed op te letten.

Enkele tips voor het goed inzamelen van PMD afval: maak de verpakkingen zo klein mogelijk, zo past er meer in de container en dit is beter voor het milieu. Daarnaast is het verstandig om metalen delen en plastic delen zoveel mogelijk los van elkaar te halen. Het metaal wordt later gescheiden van het plastic en op deze manier gaat dat het makkelijkst. Wanneer u het PMD afval in een zak aanbiedt, gebruik dan een doorzichtige zak. Anders bestaat de kans dat uw afval wordt aangezien voor .

#2 Glasafval

Nederlanders zijn kampioen scheiden. Het gescheiden inzamelen van glas is bij ons goed ingeburgerd. Toch is het verstandig om te beseffen dat er verschillende glassoorten zijn. Zo mag verpakkingsglas in de glasbak, terwijl glas van glazen producten bij het hoort. Voor spiegels en glazen ruiten gelden weer andere regels. Deze horen ingeleverd te worden bij de milieustraat.

Ook voor het inzamelen van glas hebben wij enkele tips. Zo is het onnodig om glazen potjes en flessen schoon te spoelen. Dit gebeurt later alsnog tijdens het recyclingproces. Daarnaast kunnen de doppen en deksels gewoon op het verpakkingsglas blijven zitten. Deze worden later automatisch van het glas gescheiden.

#3 GFT

U zult het zich misschien niet realiseren, maar een groot deel van ons afval bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. Dit is afval dat gebruikt kan worden om compost of biomassa van te maken. Verzamel het GFT-afval in een aparte container, die bij voorkeur in de tuin staat. Dit, omdat het afval behoorlijk kan stinken.

Enkele tips voor het inzamelen van GFT-afval: laat het afval eerst uitlekken voor het in de bak gaat. Dit voorkomt dat het afval te snel gaat rotten. Ook is het verstandig om de container in de schaduw te plaatsen en niet in de volle zon. Anders zouden er maden in de bak kunnen groeien. Bij het schoonmaken is het verstandig om alleen natuurlijke producten, zoals groene zeep, te gebruiken. Schoonmaakproducten op basis van chloor zouden het composteerproces kunnen verstoren.

Zorgeloos afval inzamelen met Rolcontainerhuren.nl

Rolcontainerhuren.nl is de website voor rolcontainers waarmee u glas, , of restafval kunt inzamelen. U sluit bij ons gemakkelijk online een contract af, waarbij u de voorwaarden grotendeels zelf bepaalt. Stuur het contract online naar ons op en wij zorgen ervoor dat uw nieuwe rolcontainer binnen vijf werkdagen geleverd wordt. Wij zijn actief in heel .