De Friese Meren is een gemeente in de provincie Friesland . Het gemeentehuis staat in Joure.
De nieuwe gemeente is een fusie tussen Gaasterlân-Sleat , Lemsterland, Skarsterlân en een gedeelte van Boornsterhem rond Terhorne. De gemeente telt ongeveer 51.200 inwoners, met het stadje Sloten en de grootste plaatsen Balk, Joure en Lemmer. Het wetgevingstraject liep vanaf medio 2011. In het najaar van 2012 is een wetsvoorstel ingediend . In 2013 is het voorstel door zowel Tweede als Eerste Kamer vastgesteld.
De naam verwijst naar de Friese meren. De gemeente draagt sinds de instelling op 1 januari 2014 officieel die naam. De gemeenteraad heeft echter altijd de bevoegdheid om de naam van de gemeente te wijzigen. Gelijktijdig met de raadsverkiezingen werd een consultatie georganiseerd. Bewoners mochten zelf voorstellen indienen voor de gemeentenaam. Hierin koos 42,4% aan voor De Friese Meren, 41,6% voor de Friestalige variant . Voorts werden er ook veel andere namen voorgesteld zoals 'Marrelân' en 'Sudergoa' . In het coalitieakkoord dat in november 2013 tussen FNP en CDA werd afgesloten is echter opgenomen toch voor De Fryske Marren te kiezen, dus in weerwil van het resultaat van de peiling. De Friese regionalistische partij FNP werd bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste en maakte van een Friese naam een breekpunt in de coalitieonderhandelingen. Coalitiepartner CDA stemde bij deze onderhandelingen in voor een toekomstige naamswijziging naar de Friese variant. FNP verdedigt haar keuze met de stelling dat, als rekening wordt gehouden met eigen voorstellen van de bevolking in de naamspeiling, '53% voor een Friese naam gekozen had' en in het programma duidelijk aangegeven stond dat de partij voor een Friese naam was. Op 23 april 2014 nam de nieuwe raad met ruime meerderheid het besluit dat de naam met ingang van 1 juli 2015 gewijzigd zal worden. [1]
Bij de herindeling van Boarnsterhim werd Terhorne toegedeeld aan De Friese Meren. De plaatsen Haskerdijken en Nieuwebrug zijn toegedeeld aan de gemeente Heerenveen. De gemeente De Friese Meren telt 51 officiële plaatsen . Sloten is de enige historische stad binnen de gemeentegrenzen.
Naast de officiële plaatsen bevinden zich in de gemeente de volgende buurtschappen:
In de provincie Friesland zijn in veel gemeenten, waaronder de gemeente De Friese Meren, de Friese namen van de oppervlaktewateren de officiële namen.[2] Een grote uitzondering is het IJsselmeer. De Nederlandse waternamen zijn afkomstig van de Topografische Dienst van Kadaster Geo-Informatie.[3]
In de gemeente bevinden zich de volgende meren en poelen:
De Fluessen, Goëngarijpsterpoelen, Groote Brekken, De Holken, Koevordermeer, Langweerderwielen, Oudhof, Slotermeer, Sneekermeer en Tjeukemeer maken deel uit van de Friese meren.
Diverse kanalen, sloten en watergangen in de gemeente zijn:
In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten, zie:
In de gemeente zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte, zie:
Bron: wikipedia.