Hoe verminderen we de hoeveelheid zwerfafval? | Rolcontainerhuren.nl

Hoe verminderen we de hoeveelheid zwerfafval?

Zwerfafval is afval dat ronddwaalt op plekken waar het niet hoort, zoals op de straat of in de natuur. Vaak bestaat zwerfafval uit blikjes, flesjes, wikkels of ander verpakkingsmateriaal. Naast ervoor zorgen dat er voldoende rolcontainers beschikbaar zijn om het afval in weg te gooien, is er begin deze maand nog een maatregel genomen: er zal statiegeld worden ingevoerd op blikjes.

Blikjes in het zwerfafval neemt toe

Jaarlijks komen er circa 2 miljard blikjes op de markt. Hiervan belanden er zo’n 150 miljoen in het milieu in plaats van in de hiervoor bestemde rolcontainers. Dit aantal lijkt voorlopig nog niet af te nemen. Uit recente cijfer over het jaar 2020 blijkt namelijk dat aantal blikjes in het milieu juist is toegenomen. Het gaat hierbij om een stijging van 27% ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017.

Statiegeld op blikjes om zwerfafval tegen te gaan

Om de grote hoeveelheid blikjes in het milieu te reduceren, zal er statiegeld op deze items worden ingevoerd. Zo blijkt uit een brief die staatssecretaris Stientje van Veldhoven begin deze maand aan de Tweede Kamer schreef. Vanaf het einde van 2022 zal er 15 cent statiegeld per blikje worden gerekend. Daarnaast is er in april 2020 ook al besloten om statiegeld op kleine plastic flesjes in te voeren. Deze maatregel zal reeds komende zomer ingaan.

Uit onderzoek blijkt dat de invoering van statiegeld op blikjes en flesjes tot een daling van het zwerfafval kan leiden van maar liefst 70 tot 90 procent. Een dergelijke maatregel is al van toepassing in onder andere de Scandinavische landen, waar al jarenlang uitstekende resultaten worden behaald.

Huur een rolcontainer bij Rolcontainerhuren.nl

Heeft u ook last van blikjes, flesjes of ander dat rondslingert rondom bijvoorbeeld uw restaurant? Voorkom zwerfafval en sluit een contract af voor het huren van een rolcontainer. Naast rolcontainers voor , verhuren wij ook rolcontainers voor , , , en . Bekijk alle producten in onze . Heeft u vragen? Neem dan gerust met ons op door te bellen naar 0900-0174 of vul ons online contactformulier in.