Kennis over afval scheiden begint op school

Waarom zo weinig scholen hun afval scheiden

De toekomst ligt bij de kinderen van nu en daarom is het belangrijk dat er al op school wordt gesproken over afval scheiden. Op basisscholen wordt namelijk nog nauwelijks afval gescheiden. Het is zelfs zo ernstig dat nog geen 5% van alle basisscholen meer scheidt dan alleen papier en . Dat is een onwijs klein percentage terwijl afvalscheiding goed voor het milieu is en dus goed voor de toekomst van de kinderen op scholen.

Afval op school is bedrijfsafval

Het afval dat op school verzameld wordt, wordt gezien als en wordt daarom verzameld als één hoop afval. Scholen moeten extra kosten maken wanneer zij gescheiden afval willen laten ophalen, hierdoor wordt er minimaal aan afval scheiden gedaan op scholen. Doordat er niet aan afvalscheiding gedaan wordt, wordt er ook niet tot weinig gesproken over het recyclen van afval. Zelfs aan de bewustwording van het voordeel van afval scheiden wordt weinig gedaan, omdat de scholen het dan in de praktijk ook zouden moeten toepassen.

Gemeentes kunnen game changer worden in afval scheiden

De gemeentes kunnen een game changer gaan worden in het aanzetten van afvalscheiding bij scholen. Een gemeente kan veel doen in deze discussie. Zij kunnen namelijk beslissen dat het afval van scholen niet meer onder valt, maar onder huisafval. Zo kan het afval gewoon opgehaald worden door de vuilniswagen die hoogstwaarschijnlijk toch al door de straat rijdt. In verschillende rolcontainers kan afval gescheiden worden en zo door de desbetreffende vuilniswagens opgehaald worden. Ook kan een gemeente een recycle-tarief aanbieden. Hoe minder er overblijft, hoe minder zij hoeven te betalen. Zo wordt er gehoopt dat de extra kosten van het recyclen ongeveer gelijk staat met de verlaging van het ophalen van het . Een aantal scholen en gemeentes zijn al druk bezig met het stimuleren van het afval scheiden, echter is er nog ruimte voor verbetering in heel .

Schooltijd grote invloed op gedrag later

Door al vanaf jongs af aan actief bezig te zijn met het scheiden van afval, zullen kinderen op latere leeftijd dit gedrag waarschijnlijk automatisch overnemen. In de klas moet de basis liggen, zodat er later geprofiteerd wordt van deze bewustwording. Naast het scheiden van afval kan er ook aan kinderen geleerd worden dat zij herbruikbare broodtrommels en bekers kunnen gebruiken in plaats van brood in plastic zakjes en water uit een waterflesje.

Afval scheiden met de rolcontainers van Rolcontainerhuren.nl

Er zijn verschillende rolcontainers beschikbaar voor afvalscheiding bij Rolcontainerhuren.nl. Zo hebben wij rolcontainers voor , en . Drie soorten afval die op scholen veel voorkomen! Heeft uw school interesse in het scheiden van afval? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!